Algemeen

Beleggen kan op vele manieren, en wat bij u past hangt af van vele factoren. Gezien de mogelijk grote belangen is het belangrijk eerst onderstaand stappenplan te doorlopen:

1. Profiel : het allerbelangrijkst is om eerst het totaalplaatje van uw financiële huishouden, nu en in de toekomst, in kaart te brengen. Dit betekent onder andere dat naast uw bezittingen, inkomsten en uitgaven, er afdoende inzicht dient te zijn in uw wensen en eisen, uw toekomstverwachtingen (horizon, verwachte uitgaven, etc.) en uw houding ten opzichte van risico's.

Afhankelijk van uw profiel kan uw doel worden bepaald en vervolgens bekeken worden of - en indien ja, op welke wijze- beleggen voor u een optie is.

2. Platforms : afhankelijk van uw kennis van de financiële markten en beleggingsinstrumenten, en welke tijd u wil en kan besteden aan beleggen, kunt u ervoor kiezen om

a) het zelf te doen, b) advies te krijgen (maar wel zelf verantwoordelijk te zijn), of c) (een deel van) uw belegbaar vermogen in beheer te geven.

Het bovenstaande is ook van belang in verband met de keuze voor verschillende beleggingsinstrumenten, bijvoorbeeld om te beleggen in individuele stukken zoals obligaties, aandelen, opties, etc., en/of gebruik te maken van (bepaalde) beleggingsfondsen.

3. Tactiek : verreweg de meeste invloed op het behalen van doelen of het bereiken van gewenste resultaten is de zogenaamde 'Asset Allocatie' (AA). Dit is de verhouding tussen de verschillende beleggingscategoriën zoals liquiditeiten (spaartegoeden), obligaties, onroerend goed en aandelen.

4. Strategie : binnen de diverse beleggingscategoriën kan dan een keuze worden gemaakt voor een verdere onderverdeling naar onder andere geografie, thema's, sectoren, etc.

5. Invulling : als laatste wordt binnen de te volgen strategie de beleggingsportefeuille samengesteld. Deze wijze van beleggen is de zogeheten 'top-down' benadering met als gedachte dat de uiteindelijke invulling welk specifiek aandeel of obligatie u in de portefuille heeft op de langere termijn minder van belang is dan de AA. Met de keuze voor bepaalde individuele stukken kan beter en sneller ingespeeld worden op korte termijn gebeurtenissen of verwachtingen, en zo gestuurd worden op resultaten op de korte termijn, terwijl met o.a. beleggingsfondsen overhet algemeen een grotere spreiding wordt bereikt waardoor risico's beter worden beheerst.

6. Aanpassing : frequent en regelmatig dient de beleggingsportefeuille in overeenstemming te worden gebracht met de gekozen AA (stap 3). Als gevolg van de ontwikkeling van de diverse beleggingscategoriën binnen portefeuille kan deze namelijk na verloop van tijd daarvan afwijken. Ook kunnen economische verwachtingen, en soms bedrijfsspecifieke verwachtingen, aanpassingen in de beleggingsportefeuille rechtvaardigen.

7--> 1. Periodieke afstemming : uw profiel is een tijdsopname. Net als een foto zal die niet snel veranderen. Het profiel is onafhankelijk van de ontwikkelingen in de economie en het beursklimaat. Maar als gevolg van veranderingen in uw leefomgeving, bijvoorbeeld in relatie tot uw werk-, woon- of familiesituatie, of indien u om wat voor oorzaak of reden ook een ander doel of risicotolerantie heeft gekregen (het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat mensen in een andere fase van hun leven dingen anders percipiëren) kan het noodzakelijk zijn uw profiel aan te passen. Het stappenplan dient dan opnieuw te worden doorlopen.